Follow me.... I'm your sorrow in your dream
 
ИндексMystic moonВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеВход

Share | 
 

Морфология

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Gentiana
Dark Gothic Queen
Dark Gothic Queen
avatar

Аз съм : Female
От Запад : Scorpio Драгоценни камъчета оставих : 5905
Събраха се години : 143
След първия дъх на : 02.11.1874
В този свят съм : КралицатА
По душа съм : Нощна пеперудА
Думите ми в злато са... : 5907
Реверанси : 149
Довя ме вятърът тук на : 28.06.2007

ПисанеЗаглавие: Морфология   Съб 8 Авг 2009 - 13:07

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Морфологията (гр. морфе - форма, логос) като дял от лингвистиката е наука, която изучава думата като словоформа, т.е. като изградена от по-малки единици - морфеми. За разлика от лексикологията, където думата се възприема като неделима единица, при морфологията се изучава думата като структура, изградена от по-малки значещи сегменти.

Като дял от граматиката морфологията е наука, която изучава формата на думите, строежа им, правилата за тяхното образуване и свързаните с формата граматически значения. Лексикалното значение е основно за думата, докато граматическото е допълнително. Напр. думите бягам, бягаше, ще бягаме, биха бягали, избягал е, избягаха, имат едно общо лексикално значение, свързано с действието бягане,и различни граматически значения, свързани с рода, числото, времето, вида, залога и наклонението на глагола.

Според най-общата класификация на думите (семантико-граматична, т.е едновремено според лексикалното значение и според формалните признаци) думите се делят на няколко части на речта.

Частите на речта в българския език са 10 :

Съществителни имена,
Прилагателни имена,
Числителни имена,
Глаголи,
Местоимения,
Наречия,
Предлози,
Съюзи,
Междуметия.
Частици.

Към тези може да се добавят и причастията, които имат общи черти с прилагателните и глаголите.

Всяка от тези части има абстрактно значение, което обединява думите в нея и я различава от останалите (например глаголът означава действие или състояние, а прилагателното показва качество на даден предмет или го съотнася към друг). Всяка част притежава определени граматични категории (род, лице, число, вид, спрежение, наклонение, и др. Всяка категория има свои специфични формални признаци (суфикси-определени морфеми), които "носят" граматическото значение.

Морфологията като "наука за формата" се занимава точно с тези формални разлики. Те се групират в граматични категории, имат абстрактно значение и са характерни за една или повече части на речта. Напр.: граматична категория род: мъжки, женски и среден; грам. кат. лице: 1-во,2-ро и 3-то; число: единствено и множествено и т.н.

Морфологичният анализ означава определяне на думата като част на речта и на всички нейни грматически характеристики. Напр.: дъбът - съществително, мъжки род, единствено число, определено (членувано). Това е една от формите на думата дъб. Всички форми на думата образуват нейната парадигма. Всяка конкретна форма се нарича словоформа на думата. Или словоформа това е конкретният вариант на думата, който е употребен. Една от словоформите се приема за основна (в случая това е дъб).

Промяната на думата от една словоформа в друга става чрез промяна на структурата на думата, т.е. чрез прибавяне и отнемане на морфеми (суфикси). Морфемата е най-малката значеща единица в езика с абстрактно значение. Напр.: морфемата -ски е характена за относителните прилагателни - морски, планински, тя има абстрактното значение на съотнасяне. Морфемата -а е характерна за съществителните от женски род - жена, гора, тя има най-общо женско родово начение. Фонемите например са лишени от семантично съдържание, с изключение на възклицателните "О!", "А!" и други, които са думи и присъстват като речникови единици в езика.

Морфемиката е дял от морфологията, чийто субект на изучаване са конкретно морфемите. Морфемният анализ означава разделянето на думата на морфеми (представка, корен, наставка, окончание, определителен член). Напр.: думата предизвикателството е съставена от представките пред-из-, корена -вик-, наставките -а-тел-, окончанието -ство- и определителния член -то. Не бива да се бъркат със сричките, които са вид фонетично делене на думата (пре-ди-зви-ка-тел-ство-то).

Ако една от тези морфеми се замени или премахне (пред-из-вик-а-тел-ства) се променя граматическото значение на думата (от среден род, единствено число, определено, в множествено число, неопределено). Изключение е коренът, който рядко променя формата си, тъй като е свързан с лексикалното значение на думата.

Друг дял от от Морфологията е словообразуването. Както показва самият термин то се занимава с начините за образуване на нови думи.

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this image.]
Нежност На Неверница
Върнете се в началото Go down
http://aspasia-gentiana.blogspot.com/

Морфология

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Code Name: Lilith :: Речник по стихознание и не само-