Follow me.... I'm your sorrow in your dream
 
ИндексMystic moonВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеВход

Share | 
 

Как да форматираме текст за статии в интернет

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Gentiana
Dark Gothic Queen
Dark Gothic Queen
avatar

Аз съм : Female
От Запад : Scorpio Драгоценни камъчета оставих : 5905
Събраха се години : 143
След първия дъх на : 02.11.1874
В този свят съм : КралицатА
По душа съм : Нощна пеперудА
Думите ми в злато са... : 5907
Реверанси : 149
Довя ме вятърът тук на : 28.06.2007

ПисанеЗаглавие: Как да форматираме текст за статии в интернет    Сря 14 Юли 2010 - 14:00

July 14th, 2010 | Author: Desi


Психология на писане за уеб

Тази текст е насочен основно към блогъри и служители в компании, които се грижат за актуализирането на информацията в корпоративни сайтове.


Много хора в днешно време имат желание да изразяват мислите си или да публикуват информация в интернет. Отворете произволно няколко различни сайта и ще видите по колко различни начина може да бъде оформена една интернет страница. Повечето потребители, които публикуват, нямат специални познания в уеб дизайна и програмирането (не е и нужно). Те разчитат на сайт, който вече има готов дизайн и просто попълват страниците с нова информация през определен интервал от време. Публикувайки текст, повечето от пишещите го оформят или форматират по инстинкт, някои дори не обръщат внимание на това как изглежда статията като цяло преди да я представят на широката публика. И грешат!

Визуализирането на текста е също толкова важно, колкото дизайна на един сайт. Преди всичко текстът трябва да бъде четивен. Ако разсейвате читателя с твърде много картинки между редовете, ако имате цели изречения, изписани с глави букви или оцветявате различни думи в различни цветове – гарантирам ви, малко хора ще дочетат статията ви докрая. И надали ще посетят сайта ви втори път.

Ето някои правила, които могат да бъдат в помощ на пишещите в интернет.

* Слагайте паузи в текста.
Какво означава това? Когато говори, човек по естествен начин си поема въздух, за да продължи следващото изречение, а когато сменя темата, несъзнателно прави почивка от няколко секунди. Правете същото в текстовете, които пиете. Как?

1.Разделяйте текста на параграфи (абзаци). Нека всеки параграф съдържа подтема на главната тема на статията. Един параграф се равнява на една отделна идея. За да не се изморява окото (на монитор четенето на дълги текстове винаги е проблем!), един параграф трябва да съдържа не повече от 15-20 реда.

2. Не пишете твърде дълги изречения. Нали не искате да омотаете читателя в дълги словоизлияния. Бъдете ясни и конкретни. Познавам хора, чиито изречения са дълги по 4-5 реда. Това е твърде много!
Избягвайте писане на цели думи с главни букви. Освен ако не става дума за заглавие, главните букви се възприемат като крещене в интернет средите. Не бъдете груби. Освен това, те се четат по-трудно от нормалния текст. Сравнете “ето тези няколко думи” с “ЕТО ТЕЗИ НЯКОЛКО ДУМИ”.

* Избягвайте да подчертавате цели изречения, освен ако не става дума за заглавие или подзаглавие. Подчертаването се възприема в интернет като натъртване, акцентиране върху конкретната мисъл. Когато акцентирате твърде често и върху много неща, това затормозява читателя.

* Удебеляването се използва за акцент върху дума. В стремежа си да изтъкнат важността на цяла идея, някои хора удебеляват цял параграф. това е абсолютно погрешно и единственото, което бихте постигнали по този начин е читателят да не дочете абзаца до край.

* Наклонен шрифт се използва или за цитати, или за кратки обяснения. Ако цитатът ви се състои от няколко изречения обаче, по-удачно е да сложите кавички, да го отделите в отделен параграф и евентуално да сложите цвят на текста с един тон по-светъл или по-тъмен от основния цвят на текста в сайта.

* Не използвайте повече от един допълнителен цвят за акцентиране в текста. И винаги съобразявайте този цвят с цветовата гама на сайта. Ако сайтът ви е в червено, бяло и синъо, не слагайте думи в розово, лилаво или кафяво. Би изглеждало … грозно.

* Бъдете полезни на читателя. Това се отнася особено до онези, които пишат за корпоративни сайтове. Когато решите да напишете статия, запитайте се – кой искам да прочете този материал и какво искам да постигна с текста.

* Не подценявайте интелигентността на посетителите на сайта си.

* Не смесвайте две отделни теми в една статия.

* Освен ако не публикувате научен доклад, статиите ви не бива да са по-дълги от 5-6 параграфа. не отегчавайте читателите си, ценете тяхното време.

* Проверихте ли статията си за правописни грешки?

А сега публикувайте статията, отворете страницата на цял екран и се отдалечете от монитора. Ако статията изглежда “красиво”, най-вероятно е и четивна. Какво имам предвид? Тук важи поговорката ” Cannot see the wood from the trees” или от дърветата не мога да видя гората. С други думи, когато човек е съсредоточен в текста, по-трудно може да види визуалните несъвършенства на текста. Когато се отдалечите от монитора до степен, до която вече не можете да четете текста, вие го гледате като картина. Неравни параграфи, шарен текст, разностилие – всичко това се вижда много ясно! Не забравяйте – светът е една голяма картина, а човек възприема най-голям процент от информацията около себе си чрез очите!

* Последно правило – не плагиатствайте. В интернет плагиатството се наказва от търсачките, а истината обикновено излиза наяве.

Следващия път, когато решите да напишете нов текст за вашия сайт, спомнете си тази статия. Или най-добре си я свалете
[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this image.]
Нежност На Неверница
Върнете се в началото Go down
http://aspasia-gentiana.blogspot.com/

Как да форматираме текст за статии в интернет

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Code Name: Lilith :: Речник по стихознание и не само-